Scheefwoners
Het kabinet wil de huren in de sociale woningbouw inkomensafhankelijk verhogen, omdat circa 15 procent van de sociale huurders eigenlijk te veel verdient om voor zo’n woning in aanmerking te komen. De belangenorganisatie is blij dat de invoering wegens tijdgebrek (de huurders moeten 2 maanden van te voren hun nieuwe huurprijs weten) voorlopig toch nog geen doorgang kan vinden, voor het controleren van het inkomen moet de wet aangenomen zijn.
Regeerakkoord
Volgens de huurdersorganisatie gaan de jaarlijkse doorberekening van de inflatie en een in het regeerakkoord opgenomen algemene huurverhoging van 1,5 procent waarschijnlijk wel door. Dat zou betekenen dat sociale huurders per 1 juli kunnen rekenen op zo’n 4 procent meer huur in plaats van maximaal 9 procent.
Belastingdienst klaar
Het ministerie zegt dat in praktische zin alles al gereed is bij de Belastingdienst. Het gaat ook niet om het controleren van miljoenen inkomens, maar om het verstrekken van een verklaring of het gezamenlijke huishoudinkomen al dan niet boven een bepaalde grens zit. Die gegevens zijn bekend bij de Belastingdienst.
De verklaringen kunnen door verhuurders meteen worden opgevraagd zodra de wetgeving ingaat. Alles is erop gericht om dit op tijd te kunnen laten ingaan, reageert het ministerie voor Wonen en Rijksdienst noemt de bewering voorbarig.