Bent u een ondernemer met personeel? En verstrekt u bijvoorbeeld kerstpakketten en fietsen aan uw werknemers? Of betaalt u mee aan personeelsuitjes en bedrijfsfitness? Dan moet u vanaf 1 januari 2011 rekening houden met nieuwe regels. Uiterlijk per 1 januari 2015 moet u overstappen naar de nieuwe ‘werkkostenregeling’. U bepaalt zelf wanneer u dit doet. Bereken daarom welk moment voor u het voordeligst is.
Wat is de werkkostenregeling?
De werkkostenregeling vervangt alle bestaande fiscale regels voor vergoedingen. Dit betekent dat u maximaal 1,2% van de het totaalbedrag dat u besteedt aan uw personeel (de fiscale loonsom) onbelast mag vergoeden of verstrekken. Zorg ervoor dat u binnen deze 1,2% (forfaitaire ruimte) blijft. Voor vergoedingen boven dit bedrag betaalt u namelijk een eindheffing van 80%.
Vrijstellingen
Voor een aantal vergoedingen voor zakelijk gebruik geldt een gerichte vrijstelling of een nihil-waardering. Deze gaan niet ten koste van uw forfaitaire ruimte.
Hoe berekent u of de werkkostenregeling voordelig voor u is?
- Breng alle bestaande vergoedingen en regelingen voor 2014 in kaart en tel deze bij elkaar op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan personeelsfeesten, fietsen, kerstpakketten, laptops en bedrijfsfitness.
- Bepaal per vergoeding en verstrekking of deze binnen de werkkostenregeling valt of dat er sprake is van vrijstelling of nihil-waardering.
- Bereken de fiscale loonsom voor 2014. Ga hierbij uit van het totale bedrag aan fiscaal loon dat u heeft uitbetaald + eventuele loonsverhogingen en andere aanpassingen in 2014.
- Neem 1,5% van de loonsom. Als dit bedrag hoger is dan het bedrag dat u betaalt aan vergoedingen en verstrekkingen, dan kan de werkkostenregeling gunstig voor u zijn.
Aanpassen arbeidsvoorwaarden
U heeft tot januari 2015 de tijd om uw arbeidsvoorwaarden aan te passen zodat u niet boven de forfaitaire ruimte uitkomt. U kunt inschatten hoeveel vrije ruimte u in 2013 hebt en of dit voldoende is voor het beleid dat u wilt voeren. Per 1 januari 2015 gaat de werkkostenregeling voor iedereen in.
De regeling voor de werkkostenregeling geldt voor:
- Maaltijden in de kantine en op kantoor.
- Kerstpakketten.
- Parkeergelden (vergoeding boven € 0,19).
- Internet thuis (mits tenminste 10% zakelijk gebruik).
- Fiets, scooter en dergelijke.
- Personeelsactiviteiten.
- Persoonlijke verzorging.
- Producten uit eigen bedrijf.
- Korting producten eigen bedrijf.
- Rentevoordeel personeelslening (niet bij hypotheek voor woning).
- Maaltijden, verlichting of verwarming bij onregelmatige diensten.
- Werkruimte bij werknemer thuis.
- Apparatuur voor thuis.
- Fitness.
- Werkkleding (die mee naar huis gaat en buiten werktijd kan worden gedragen).
- Bedrijfsfitness buiten kantoor.
- Contributie vakbond en personeelsvereniging.
Voordelen van werkkostenregeling
- U kunt een vast percentage van de loonsom onbelast vergoeden en verstrekken.
- U hoeft geen rekening te houden met de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen: u krijgt meer vrijheid.
- U waardeert loon in natura tegen de factuurwaarde. U hoeft de factuur dan alleen in uw financiële administratie te boeken en niet ook in uw loonadministratie.