Ongeveer 60.000 Nederlanders hebben in mei en juni bezwaar gemaakt tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging, die op 1 juli is ingegaan. Dat blijkt donderdag uit een rondgang van de Volkskrant langs 60 grote en middelgrote woningcorporaties.
Inkomen
Dit jaar wordt de huurprijs voor het eerst gebaseerd op het inkomen. Vorig jaar, toen dat nog niet gebeurde, kwamen er ,,slechts enkele duizenden” bezwaren.
De nieuwe huurpremie is gebaseerd op de belastingaangifte over 2011. Veel klagers zeggen dat ze er sindsdien op achteruit zijn gegaan. Ze raakten hun baan kwijt of verdienen minder. Als het inkomen nu inderdaad lager is dan in 2011, kunnen mensen met succes bezwaar maken tegen de huurverhoging, zei het ministerie van Wonen in maart.
Principiële bezwaren
Andere klagers hebben principiële bezwaren tegen het feit dat de huur afhankelijk wordt van het inkomen.
Wie tot 33.614 euro verdient, gaat maximaal 4 procent extra huur betalen voor een sociale huurwoning. Voor de inkomens tussen 33.614 euro en 43.000 stijgt de huur met 4,5 procent en voor de inkomens daarboven 6,5 procent. De corporaties kunnen de inkomensgegevens van hun huurders opvragen bij de Belastingdienst.