Een deel van de ruim 100.000 huiseigenaren met zonnepanelen moet voortaan btw gaan betalen op door henzelf opgewekte stroom. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in een Oostenrijks geschil over btw op zonnestroom.
Btw-ondernemer
Het Hof oordeelde donderdag dat particulieren die zonnestroom produceren in de meeste gevallen als btw-ondernemer moeten worden gezien.Iedere particulier met zonnepanelen zal zich als btw-ondernemer moeten laten inschrijven, nota’s versturen en aangifte omzetbelasting moeten doen.
Uitspraak Europese Hof van Justitie (zaak C-219/12)
Meneer Fuchs is een particulier woonachtig in Oostenrijk. In 2005 heeft hij zonnepanelen op het dak van zijn privéwoning geplaatst. De energie die hij daarmee opwekt, levert hij aan het openbare elektriciteitsnet. Fuchs kan de geproduceerde elektriciteit niet opslaan voor uitgesteld eigen verbruik. Het Europese Hof van Justitie heeft nu laten weten het eens te zijn met de argumentatie, dat de heer Fuchs door het terugleveren van de opgewekte energie als btw-ondernemer kan worden aangemerkt. Niet alleen moet Fuchs dus btw afdragen over de opbrengst van de energie die hij teruglevert, maar hij mag ook de btw die op de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen drukt verrekenen.
Kleineondernemersregeling
Waar particulieren in het verleden alleen over de per saldo afgenomen elektriciteit aan het energiebedrijf btw betaalden (salderen van btw), daar moet voortaan in twee richtingen btw in rekening worden gebracht. Wie per jaar minder dan 1883 euro aan btw verschuldigd is, kan in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Is dat zelfs 1.345 euro of minder, dan hoeft u in het geheel geen btw te betalen. In dat laatste geval kunt u de inspecteur zelfs verzoeken om ontheffing van de administratieve verplichtingen.
Flynth adviseert de particulieren met zonnepanelen zich tijdig aan temelden als btw-ondernemer om zo op z’n minst uw rechten open te kunnen houden. “Dien een KOR-verzoek pas in voor het jaar nadat u de zonnepanelen heeft aangeschaft en laten installeren en niet voor het jaar waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Anders verspeelt u een (mogelijk) recht op terugbetaling van de btw in de aanschafprijs en de installatiekosten.”
Extra werk
De btw op de aankoop van zonnepanelen mag in beginsel worden afgetrokken. Of hetzelfde geldt voor in het verleden aangeschafte zonnepanelen, is nog onduidelijk. De mogelijkheid bestaat dat de wetgever snel met een aanpassing van de wet komt. Het systeem betekent extra werk voor zowel de belastingdienst als de particulier De uitspraak van het Europese Hof van Justitie zal mogelijk niet in alle gevallen (volledig) doorwerken. Bijvoorbeeld wanneer u maar één elektriciteitsmeter heeft, die het verbruik en de teruglevering aan het net saldeert.