In maart heeft het ministerie van Financiën 18.000 zorgtoeslagen stopgezet omdat de ontvangers geen zorgverzekering hebben. Dit blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Weekers.
Maatregelen
Het stopzetten van zorgtoeslagen vormt een van de maatregelen om fraude met toeslagen door Oost-Europeanen tegen te gaan. Voorwaarde om recht op zorgtoeslag te hebben is dat mensen een zorgverzekering moeten hebben.
Kindertoeslagen en huurtoeslagen
Tevens zijn er sinds maart 1200 kinderopvangtoeslagen en 400 huurtoeslagen stopgezet, omdat de ontvangers een risicoprofiel hadden bij de Belastingdienst. Indien deze mensen zich zouden melden na het ontvangen van een brief van de Belastingdienst, zouden ze weer recht hebben op het ontvangen van toeslag.
Toeslagen naar buitenland
Op een vraag van SP-kamerlid Bashir, waarom het ministerie niet controleert of iemand nog in Nederland woont om onterechte toeslagen te voorkomen, antwoordt Weekers dat mensen die in Nederland werken maar in het buitenland wonen, wel recht hebben op de toeslagen. Nederland mag dit niet weigeren op grond van de Europese wetten. De bedragen die de overheid jaarlijks aan toeslagen besteed voor mensen die in het buitenland wonen zijn:
– Kinderopvangtoeslag: 5,5 miljoen euro
– Huurtoeslag: 0,9 miljoen euro
– Zorgtoeslag: 33,6 miljoen euro
– Kindgebondenbudget: 14,4 miljoen euro
Toeslagen op één adres
De frauderende Oost-Europeanen vroegen toeslagen aan op een Nederlands adres, terwijl ze hier niet woonden. Toen bekend werd dat deze personen toeslagen ontvingen via adressen in Nederland, bleek dat in sommige gevallen tientallen personen op één adres tegelijk toeslag ontvingen. Staatssecretaris Weekers geeft in de Kamerbrief aan dat er 1852 adressen zijn waar meer dan 20 mensen tegelijk zorgtoeslag krijgen. Deze mensen kosten de overheid 103 miljoen euro per jaar. Daarnaast zijn er ook 2013 adressen waar meer dan 10 mensen zorgtoeslag ontvangen. Deze grote getallen zijn niet te zien bij andere toeslagen.