Voorlopig blijven de huizenprijzen in Nederland nog dalen. Tussen 2013 tot en met 2015 gaat er nog ongeveer 10% van de huizenprijzen af. Dit is in een rapport van De Nederlandsche Bank voorspeld dat maandag gepubliceerd werd.
Volgens de DNB komt er in 2015, naarmate de economie groeit en de werkloosheid minder wordt, een einde aan de huizenprijsdalingen. In tegenstelling tot de grote Nederlandse commerciële banken, doet de DNB deze voorspelling. De hiervoor genoemde banken besloten recentelijk geen voorspellingen meer te doen over de woningmarkt. Op deze manier hopen de banken het negatieve gevoel in te perken.
Geen uitspraken
Tot eind vorig jaar deden commerciële banken nog uitspraken over de dalende huizenprijzen. Ondertussen noemen banken geen concrete percentages meer. Wel zei Rabobank vorige week in het Kwartaalbericht Woningmarkt dat de markt vanaf volgend jaar stabiliseert. Hierbij werden er geen percentages genoemd terwijl dit voorheen wel werd gedaan.
Voorspelling DNB
De DNB geeft wel concrete percentages. Volgens de centrale bank gaat er dit jaar nog 6,0% van de prijzen af en zal dit in 2014 3,4% zijn. In 2015 is er een teruggang van 0,5% voorspeld. Tevens denkt de DNB somber over de woningbouw. De investeringen zullen namelijk tot in 2015 blijven dalen.
Onderwaarde
Door de dalende huizenprijzen is er inmiddels voor 65 miljard euro aan onderwaarde op hypotheken ontstaan. Dat is ongeveer 10% van de volledige hypotheekschuld in Nederland. Gisteren kwam de DNB met een afzonderlijke rekenexercitie voor de doorwerking van lagere hypotheekrente op de huizenmarkt. Reden hiervoor is dat de commerciële banken een hoge rente berekenen op hypotheken. Indien de Nederlandse hypotheekrente daalt naar het Duitse of Belgische niveau, zou dat een groot verschil maken. De woninginvesteringen zouden dan bijvoorbeeld een vooruitgang boeken. Ook zouden de prijzen van koopwoningen in 2015 al enigszins kunnen stijgen.
Vereniging Eigen Huis
De VEH is tevreden over het feit dat banken geen voorspellingen meer doen over de huizenprijzen. De huizenmarkt is namelijk erg gevoelig voor uitlatingen van politiek en bankwezen. Uitspraken over de dalingen van de huizenprijzen leiden ertoe dat starters geen aankoop zullen doen.