Het Nederlandse minimumloon is ruim voldoende voor een redelijk bestaan. Om in de alledaagse behoeften te kunnen voorzien is 1.120 euro nodig, het zogenaamde ‘fatsoensloon’. Het Nederlandse wettelijk minimumloon ligt 240 euro hoger.
Dat blijkt maandag uit cijfers van WageIndicator Foundation, een stichting die in 70 landen loonwijzers beheert en zich inzet voor een meer transparante arbeidsmarkt. De eerste website van de stichting was het Nederlandse loonwijzer.nl.
Top 3 In landen die onderaan de lijst van het fatsoensloon bungelen, zoals Egypte, India en Pakistan, is het fatsoensloon aanzienlijk hoger dan het minimumloon. Nederland staat in de top 3 als het gaat om loon dat nodig is om te voldoen aan alledaagse behoeften zoals huur, eten, kosten voor openbaar vervoer en overige kosten als kleding en uitgaan. Alleen in Australië en het Verenigd Koninkrijk is het maandelijkse fatsoensloon hoger.
In het Verenigd Koninkrijk valt het fatsoensloon met 1.190 euro iets hoger uit dan in Nederland en in Australië is het fatsoensloon het hoogst met 1.650 euro. Onze Zuiderburen staan met 1.030 euro samen met Finland en Frankrijk op een gedeeld vijfde plek. De Verenigde Staten valt net binnen de top 10 met een fatsoenloon van 970 euro, dat overigens hoger is dan het minimumloon van 900 euro.
Achtergesteld ‘Dat het fatsoensloon in veel Europese landen lager ligt dan het minimumloon betekent dat veel werknemers geen problemen hebben een fatsoenlijk leven te leiden’, zegt onderzoeker Martin Kahanec. ‘In veel ontwikkelde landen is de levensstandaard vaak hoger in materiële zin, maar in de meeste landen ligt het fatsoensloon helaas boven het minimumloon. Daar zijn groepen werknemers materieel dus achtergesteld.’
Het team van Martin Kahanec presenteert de cijfers op de WageIndicator Conferentie die deze week plaatsvindt in De Burcht in Amsterdam. Daar buigen ruim tachtig economen, vakbondsbestuurders, cao-onderhandelaars en andere arbeidsmarktspecialisten zich over thema’s als het wettelijk minimumloon, actuele lonen, contractlonen, fatsoensloon en arbeidsrecht en de naleving ervan.