Onderhandelingen over bezuinigingen - Administratiekantoor Kamp BV

De regeringscoalitie van VVD en PvdA begint maandag aan het laatste deel  van de onderhandelingen over het bezuinigingspakket en de begroting voor volgend jaar. Beide stukken worden op Prinsjesdag  gepresenteerd.

Begroting

Premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-leider Diederik Samsom en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem komen ministers bijeen in speciale begrotingsraden om hun begroting voor volgend jaar af te ronden. Daaromheen zal er ook nog coalitieoverleg zijn met de fractievoorzitters Samsom en Zijlstra.
Het kabinet besloot eerder om 6 miljard euro te bezuinigen volgend jaar en daar wordt ook na opnieuw slechtere ramingen deze week niet van afgeweken. De helft van dat bedrag kan worden overgenomen uit het pakket waarover de coalitie het in maart al eens was. Het gaat om het bevriezen van lonen bij de overheid, een korting op de budgetten van de ministeries en het niet aanpassen van belastingschijven aan de inflatie.

Sociaal akkoord

Die maatregelen waren bij het sociaal akkoord opzijgelegd, maar kwamen weer op tafel toen bleek dat de economie zich ondanks oproepen van premier Mark Rutte om geld uit te geven, niet herstelde. Het plan voor een nullijn in de zorg sneuvelde wel, als gevolg van afspraken in het zorgakkoord.
De afgelopen tijd werd duidelijk dat er ook extra geld is gevonden door verspilling in de zorg tegen te gaan. Dit moet volgend jaar ruim 200 miljoen euro opleveren. Verder krijgen de ministeries waarschijnlijk een nieuwe korting.

Gouden handdruk

Het kabinet hoopt verder geld vrij te spelen door het eenmalig fiscaal aantrekkelijk te maken geld uit zogeheten stamrecht-bv’s te halen, waar mensen hun gouden handdruk of ontslagvergoeding in hebben zitten. Wellicht wordt het ook mogelijk gemaakt om de levensverzekering uit te laten keren, mits het geld gebruikt wordt voor het (deels) aflossen van de hypotheekschuld. Ook hoopt het kabinet pensioenfondsen te verleiden geld dat ze nu in het buitenland belegd hebben, in Nederland te investeren.
Het pakket van 6 miljard euro brengt de teller aan bezuinigingen sinds het aantreden van het eerste kabinet-Rutte op 52 miljard euro. Dat zijn bezuinigingen die doorlopen tot het einde van deze kabinetsperiode in 2017.

Lastenverzwaringen

De lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven komen volgend jaar  mogelijk uit boven de 2 miljard euro. Het kabinet hanteert als doel om  de lastenverzwaringen maximaal een derde van het bezuinigingspakket van 6  miljard uit te laten maken, maar of dat lukt is onzeker. Minister Henk Kamp van Economische Zaken en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wilden die garantie vrijdag  na de eerste ministerraad niet geven. Dijsselbloem verwees naar het regeerakkoord waarin VVD en PvdA  afspraken dat lastenverzwaringen over de gehele kabinetsperiode maximaal  30 procent van de bezuinigingen mogen uitmaken. Specifieke afspraken  over 2014 staan niet in het regeerakkoord.

Woningmarkt stimuleren

Het stimuleringspakket dat het kabinet bij  Prinsjesdag samen met het bezuinigingspakket presenteert, zal ook deels  gericht zijn op de woningmarkt, aldus de minister Dijsselbloem. Vicepremier Lodewijk Asscher sprak woensdag nog over een  investeringspakket, maar Dijsselbloem gebruikt die term liever niet. “Het beeld moet niet ontstaan dat de overheid miljarden extra gaat  besteden in infrastructuur ofzo. Dat geld hebben we niet.” Dijsselbloem  hoopt met fiscale maatregelen pensioenfondsen met vermogen in het  buitenland of burgers met opgepot geld te verleiden hun geld in  Nederland te investeren of uit te geven. Dat moet een impuls geven aan  het consumenten, de binnenlandse bestedingen en de economische groei.