De basisverzekering van Zilveren Kruis wordt komend jaar 8,30 euro per maand goedkoper. Dat heeft Zilveren Kruis vanochtend bekendgemaakt. Zilveren Kruis is de eerste grote verzekeraar die zijn premie voor volgend jaar openbaar maakt. De verwachting is dat de premie bij alle verzekeraars fors zal dalen.
De premie voor de basispolis van Zilveren Kruis daalt in 2014 van 108,25 euro naar 99,95 euro per maand. Per jaar scheelt dat bijna 100 euro. Volgens Zilveren Kruis is het verlagen van de premie ondanks de stijgende zorgkosten mogelijk door “scherpe afspraken” met zorgaanbieders over kwaliteit en prijs en een verlaging van de medicijnprijzen. Kleinere merken van Achmea, zoals Agis en Avéro, verlagen hun premies ook. Achmea heeft in totaal 5,4 miljoen verzekerden.
Zorgverzekeraar DSW, een relatief kleine speler, zette eind vorige maand al de toon door bekend te maken de premie voor de basispolis met 6,50 euro per maand wordt verlaagd naar 95 euro. Dat is een prijsdaling van ruim zeven procent, fors meer dan de daling van gemiddeld twee procent die het ministerie van Volksgezondheid voor volgend jaar verwachtte.
Macht verzekeraars werpt vruchten af
Dat de premies van de verzekeraars ondanks de stijging van de zorgkosten omlaag kunnen, heeft te maken met de grote verschillen tussen de omvang van de zorguitgaven en de hoogte van de verplichte zorgpremie, schreef onze economieredacteur Jeroen Wester onlangs in NRC Handelsblad:
Allereerst is het hoge eigen risico erg goed bevallen op het ministerie. Die wordt komend jaar nog een beetje opgetrokken van 350 naar 360 euro. Daardoor betalen verzekerden komend jaar naar verwachting 3,1 miljard euro aan eigen risico (exclusief de eigen bijdrages langdurige zorg in verpleeghuizen). Hierdoor kan de zorgpremie omlaag. Daarnaast verwacht minister Schippers dat er komend jaar geen tekorten meer bestaan in het zogeheten Zorgverzekeringsfonds, een belangrijk tussenstation op het departement voor geldstromen in de zorg. Daardoor is er minder premiegeld nodig om de sommen rond te krijgen, ook al zullen de zorguitgaven volgend jaar weer stijgen.
Theo Langejan, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zei eerder deze maand in NRC dat zorgverzekeraars door hun toegenomen macht succes boeken in het beteugelen van de kosten van de zorg. De toezichthouder ziet grote besparingen in de fysiotherapie, geneesmiddelen en sommige psychologische zorg, allemaal doordat de zorgverzekeraar hier aan de knoppen zit bij de inkoop. Bij de inkoop van eenvoudige psychologische zorg daalden de uitgaven vorig jaar voor het eerst in twaalf jaar, met 28 procent.